blog.cemunalan.com.tr

Paris İklim Değişikliği Konferansı, Türkiye ve Diğer Şeyler

30 Kasım 2015

  • İklim Zirvesiyle alakalı bilmeniz gereken her şey. Guardian tarafından tek başlıkta toplanmış. Bol bol da link var, tıklaya tıklaya tüm gün harcanır.
  • İklim Değişikliği Konferanslarının 21.si önümüzdeki 11 gün boyunca Paris’te gerçekleştirilecek. Türkiye dahil 170’in üzerinde ülke INDC (Intended Nationally Determined Contibutions) raporlarını sundu. Ancak yeterli değil. Türkiye’nin INDC raporu üzerine yazılmış bir yazı ve bir rapor.
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Paris’teki konferansta Türkiye’yi temsil edecek ancak kendisinin programı tahmin edebileceğiniz üzere başka konularla yoğunlaşacaktır. Türkiye’nin iklim değişikliği başmüzakerecisi Mehmet Emin Birpınar ve Paris’i de kapsayan bir röportaj.
  • Birleşmiş Milletler ve (bu senelik Fransa) tarafından ortak gerçekleştirilen organizasyon tepedeki isimlerinden biri Christiana Figueres. Kosta Rika’lı diplomat, Suudların “karbon” kelimesine olan alerjisinden, INDC raporlarının yetersizliğine konferansı bu New Yorker profilinde açıklıyor.
  • Suriye İç Savaşını, iklim değişikliğine bağlı olarak 2000’lerin sonunda Suriye’de yaşanan kuraklığa bağlama olayı oldukça dile getirildi, hatta Thomas Friedman National Geographic’te yayınlanan belgeselde bu konuyu işlemişti. Ancak bu iddialar ne kadar doğru, ne kadar spekülasyon?

Leave a comment