blog.cemunalan.com.tr

Kaç Yaşındasın? Dur Bi Bomba Patlatayım.

13 Ocak 2016

Dünya’nın en çılgın ülkesi Kuzey Kore, ne olduğu tam olarak kestirilemeyen bir nükleer silah testi yaptı. Yasaklanmaya çalışılan bu testlerin yapıldığını nereden mi biliyoruz? Önce sizi MinutePhysics kanalının kısa videosuna alalım. Gizli nükleer silah testleri nasıl denetlenir? Daha sonra asıl meseleye gelelim. Bu nükleer silah testlerinin bize etkisi nedir? Cevap şaşırtıcı yerden. Bu nükleer testler sonucu atmosfere salınan Karbon-14 izotopu ile tarihlendirme yapmak, hatta dokularınızın yaşını belirlemek bile mümkün

Kuzey Kore demişken, meraklısıysanız ülkenin resmi işletim sistemine detaylı bir bakış atmak için şu yazıya, daha sonra şu videoya yönelebilirsiniz. Konuşmanın ana cümlesi: “Our talk will provide information about how privacy is invaded for all users of Red Star OS and how an operating system designed by a totalitarian dictatorship works.”

Sean Penn ve El Chapo röportajı, tamamen bir anticlimax’ten oluşuyor ama buna rağmen hayal kırıklığı yaratmıyor. Meksika gibi Türkiye’nin gözünde sadece uyuşturucu ve Volkswagen fabrikası olan bir ülkeye dair bazı ipuçları da sunuyor. Meksikalı aktris Kate del Castillo’nun (buraya aktarmayacağım) sözleri ve Sean Penn’in oyuncu hakkındaki yorumu: “But her views, unlike those folkloric lionizations, are rather a continuity of her history of brave expression and optimistic dreams for her homeland. She had been outspoken on politics, sex and religion and is among the courageous independent spirits that democracies are built to protect and cannot exist without.”

Hayatındaki ufak şeyleri merak eden, üşenmeden araştıran ve anlatmaya utanmayan insanların bulunması, yazı yazmaları, paylaşmaları hepimiz için büyük bir değer. Hooker with a penis’ten (süper nick): “bazen bomboş duran ağaca bakıp, 13. yüzyılda “neden buradan artık pamuk taşıyan bir ticaret gemisi geçmiyor?” diye üzülen bir ada görüyorum, alerjinin yarattığı gözyaşlarını temizliyorum.”

Yine Ekşisözlük’ten Ara Güler’in Recep Tayyip Erdoğan’ı fotoğraflamasıyla alakalı ayakları yere basan bir yorum: ”Propaganda, halka karşı yapılır. finans çevrelerine, dış ülkelere, beklentiler üzerinden işleyen sistemlere karşı geliştirilen stratejiler, propaganda değil, sinyal ve taahhüttür, siyasettir.”

Leave a comment