Kulaklık Karşılaştırması: Bose QC 35 II vs Sony WH-CH700N

Amerika’dan edindiğim bu iki kulaklık hakkında yazmak istiyorum. Bir audiophile değilim ancak bu kulaklılara dair bazı yorumlarım var. Bunları da en rahat onları karşılaştırarak aktarabilirim. Üstelik ürün incelemesi gibi daha önceden yazmadığım türde bir yazı da yazmak istiyordum. Fırsat doğdu bana.

Belirli başlıklara ayıracağım bu yazıyı.

Fiyat ve Ürün Özeti

Kısaca ürünlere dair bilgi vereyim.

Bu iki kulaklık fiyat olarak aynı klasmanda değiller. Ancak ikisinin de kablosuz ve Aktif Gürültü Engelleme teknolojisine sahip olması onları bir anlamda aynı gruba koyuyor. Bu sebeple onları karşılaştırmak oldukça kolay.

Bose QuietComfort 35 II, markanın en sevilen modelinin yenilenmiş hali. Amerika’da Best Buy’dan $300+vergi karşılığında aldım. Hızlı bir Google aramasıyla Türkiye’de şu anda (26 Ocak 2018) ₺2800 civarında olduğunu görüyorum.

Sony WH-CH700N, daha önceden hakkında bir bilgi sahibi olmadığım bir kulaklık modeliydi. Onu da Best Buy’dan $100+vergi karşılığında aldım. Amazon’da bir dönem $200’a satıldığını gördüm. Şu anda Best Buy’da $150. Yine hızlı bir Google aramasıyla, Türkiye’de ₺750-800 civarında satıldığını görüyorum.

Boyut ve Kalite

Ürünlerin malzeme ve üretim kalitesi fiyat farkının en bariz olduğu alanlardan biri. Sony’nin kulaklığı tamamen plastikten oluşuyor. Elinize aldığınızda gıcırtılarını duyuyorsunuz, gevşekliğini hissediyorsunuz. Bose’da ise böyle bir hissiyat yok. Ürün oldukça sağlam ve rijit hissettiriyor. Bose’un kulak bölümleri metal, diğer kısımları plastik. Ayrıca Bose’un kafa bandının kafanıza dokunan kısmı alkantara kaplı. Sony’nin ucuz alternatif olduğunu kesinlikle anlıyorsunuz. Herhangi bir sürpriz yok bu alanda.

Ürün kalitesinin yanı sıra, Bose çok daha kompakt. Sony’nin kulak kısımları çok daha büyük ve kafanızda kaba bir görüntü oluşturabiliyor. İkisi de kulağınızı tamamen çevreliyor ancak Bose bunu daha ufak bir kulak kısmı ile başarmış.

Bose QC 35 II ve Sony WH-CH700N boyutlarının karşılaştırıması
Bose’un daha kompakt olduğu bariz bir şekilde görülüyor.

İki kulaklık da katlanabiliyor. Çantanıza atarken düz bir şekilde koyabiliyorsunuz. Bose’un kulakçıklarından bir tanesi aynı zamanda içeri doğru kıvrılıyor, bu sayede kendisiyle beraber gelen çantaya sığabiliyor.

Bose QC II kulaklık ve çantası

Bağlantılar ve Uygulamalar

İki kulaklık da ses kaynaklarına Bluetooth ile bağlanıyor. QC 35 II, WH-CH700N’nin aksine iki farklı ses kaynağına aynı anda bağlanabiliyor. Bu sayede hem bilgisayarınıza hem de telefonunuza bağlayabiliyorsunuz ve ikisinden aynı anda ses alabiliyorsunuz. Bu bence kullanımı inanılmaz pratikleştiren muhteşem bir özellik. Bilgisayarınızda bir videoyu izlemek için yeniden başka bir cihaza bağlanmanız gerekmiyor.

Sony’de ise önce bir ses kaynağından kopup diğerine bağlanmanız gerekiyor ve bu hiç kolay değil. Çünkü kulaklık ilk açıldığı anda benim telefonuma bağlanıyor. Bilgisayarıma bağlamak istediğim anda önce kulaklığı kapatmam, sonra Bluetooth eşleştirme moduna almam, ve sonra bilgisayara bağlamam gerekiyor. Oldukça sancılı, neredeyse bir dakika süren bir süreç.

Ayrıca Bose’u kullanıyor olsanız dahi tek tuşla eşleşme moduna alabiliyorsunuz. Sony’de kulaklığı kullanırken eşleşme moduna almak için kapatıp açmanız gerekiyor.

Bu iki kulaklığı da sadece kablosuz kullanmak zorunda değilsiniz. İkisini de ses kablosuyla ses kaynağına bağlayabilirsiniz. Bu noktada Sony avantajlı. Standart 3.5 mm ses çıkışı var. Bose’un çıkışı ise 2.5 mm. Kablolar bozulduğunda Sony’ninkini bulmak daha kolay olacaktır. İki kulaklık da bu ses kablolarıyla beraber geliyor. Eğer kablo ile kullanırsanız kulaklıkların pil ömrü uzuyor. Kablo ile kullanırken Aktif Gürültü Engelleme özelliği de çalışmaya devam ediyor.

İki kulaklığın da şarj girişi Micro USB.

Kulaklıkları kullanmak için şart olmasa da Bose ve Sony şirketinin telefonlara kurulabilecek eşlikçi uygulamaları var. Genel olarak kulaklığın şarj durumunu, hangi cihaza bağlı olunduğu, yazılım güncellemeleri, gürültü önleme ayarları bu uygulamadan kontrol edilebiliyor. Sony’de ayrıca equalizer da bulunmakta.

Kontroller

Her iki kulaklık da oynatılan içeriği durdurma, ileri ve geri sarma, ses seviyesini ayarlamak için tuşlarla geliyor. Bose’da aynı telefon kulaklıklarında olduğu gibi üç adet tuş yer alıyor. Ses artırma/azaltma ve durdurma/oynatma. İleri ve geri alma işlemeleri durdur/oynat tuşuna iki veya üç kere basılarak yapılıyor.

Bose QC II kulaklık tuşları
Bose QC II’nin tuşları

Sony’de ise daha farklı bir tuş kombinasyonu var. Çalma ve ses kontroller iki ayrı tuşa atanmış. İleri geri gidebilen bir tuş sayesinde durdurma/oynatma, şarkı atlama ve geri alma aksiyonlarını tek hareketle yapabiliyorsunuz. Bose’a kıyasla kullanmasını daha pratik buluyorum.

Sony WH-CH700N kulaklık tuşları
Sony WH-CH700N’nin tuşları

İki kulaklığın da aktif gürültü engelleme özelliğini açıp kapatılmak için özel bir tuşu bulunmakta.

Aktif Gürültü Engelleme

Aktif gürültü engelleme, kulaklıklarda dışarıdan gelen sesleri azaltma amacıyla geliştirilmiş teknoloji. Dışarıdaki sesler mikrofon(lar) ile dinleniyor ve bu sesleri nötralize edecek frekanstaki ses dalgaları kulaklık tarafından üretilerek bir anlamda sessizlik elde ediliyor. Kısacası, ses dalgası üretilerek sessizlik sağlanıyor. Bu teknoloji, incelediğim bu iki kulaklığın da önemli bir pazarlama kalemi.

Ürünler arasındaki fiyat farkının en çok fark edildiği bir diğer alan Aktif Gürültü Engelleme bana kalırsa. Bose bu özelliğe sahip olan en popüler kulaklıklardan biri. Bu alanda endüstri lideri olduğu bile söylenebilir.

Bose kulaklığı ilk taktığınızda zaten bir anlık şok yaşıyorsunuz bu nasıl olabilir diye. Uğultu gibi sürekli gürültü yaratan ses kaynaklarını neredeyse duymayacak seviyeye kadar indirebiliyor. Buna en önemli örnek elbette ulaşım araçları. Uçak, tren, otomobil gibi yüksek uğultuya sahip ortamlarda ciddi bir sessizliğe kavuşuyorsunuz. Aktif gürültü engelleme televizyon gibi değişken seviyede gürültü üreten cihazlarda etkili olsa da tam bir sessizlik beklemek doğru değil.

Ancak şunu da eklemem gerekir. Ben müzik çalmadığımda kulaklığın bir şeyler yaptığını kulağımla hissedebiliyorum. Evet, sessizlik var ancak sanki kulaklarımı bir şey baskılıyormuş gibi fiziksel bir farklılık hissediyorum. Bunun bazı insanlara rahatsızlık verebileceğini ve baş ağrılarına yol açabildiğini internette okudum.

Bose QuietComfort 35 II, Sony WH-CH700N’ye büyük bir fark atıyor bu alanda. Bose ile uçağın içi neredeyse tamamen sessiz hale gelirken Sony’nin modelinde bu mümkün değil. Evet Sony modeli de büyük bir rahatlık sağlıyor ancak uğultu yine duyuluyor. Bose televizyon sesini neredeyse %50-70 oranında azaltırken Sony’de farkı zar zor anlıyorsunuz.

Ayrıca WH-CH700N modelinin gürültü engelleme özelliği kafa hareketlerinize fazlaca duyarlı. Uçak yolculuğunda hafif yukarı baktığım anda gürültü seviyesi artıyordu. Dışarıyı dinleyen mikrofonların pozisyonları ile alakalı bir durum sanıyorum.

Ses Kalitesi

Bu konuda detaylı bir şey karşılaştırma yapmam mümkün değil. O kadar eğittiğim bir kulağım yok. İki kulaklığı da yeterli bulduğumu söyleyebilirim. Aktif gürültü açık iken ikisi arasında bir tercih yapmam bile müzik dinleyeceksem. Her ikisi de günlük yaşamda yeterli izolasyonu sağlıyor müzik esnasında ve ses kaliteleri arasındaki farkı ben seçemiyorum.

Hangisinin şarjı varsa onu kullanırım. Bunu da çok fazla müzik dinleyen biri olarak söylüyorum

Rahatlık

Benim kulaklarımın üzerindem, Bose QuietComfort II hakkını verecek şekilde rahat bir kulaklık. Saatlerce, neredeyse bütün gün, rahatsızlık duymadan takabiliyorum. Sony ise bir o kadar rahatsız. İki saat sonra kulaklarımı ağrıtıyor.

Sonuç

Eğer kulaklıktan beklentiniz kalabalık bir kafede veya uçakta size maksimum sessizlik ve konfor sağlaması ise Sony WH-CH700N modelini tavsiye etmem. Fiyatı yüksek olmasına rağmen Bose’u değerlendirmeniz gerekir. Ayrıca Sony’nin WH-1000MX3 modeline de bakabilirsiniz. Sanırım Türkiye’de henüz satışa çıkmadı.

Ancak eğer önceliğiniz iyi bir kablosuz kulaklıkla müzik dinlemek ve arada bir de yolculuk esnasında aktif gürültü engelleme özelliğinden faydalanmaksa Sony WH-CH700N iyi bir fiyat/performans cihazı.

Sony’nin geride kaldığı alanlar bana göre şunlar:

  • Aktif gürültü engelleme yetenekleri
  • Malzeme ve üretim kalitesi
  • Kulaktaki rahatlık
  • Birden fazla ses kaynağına bağlanabilme

Bana göre bunlar aradaki 2000 liralık fiyat farkını karşılanabilir kılmıyor. Bu sebepten Sony WH-CH700N’nin oldukça iyi bir kulaklık olduğunu düşünüyorum.


Comments

2 responses to “Kulaklık Karşılaştırması: Bose QC 35 II vs Sony WH-CH700N”

  1. […] çalıştığım her dakika müzik dinlerim. Önceki postumdan da göreceğiniz üzere, genelde Bluetooth kulaklıklar kullanıyorum. Kulaklıklar üzerine […]

  2. […] gürültü engelleme (ANC) çok başarılı. 2018’de incelediğim Bose QC 35 II’den kat kat iyi. Uçakta ve arabada yorgunluğu ciddi azaltıyor, sokakta […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *