blog.cemunalan.com.tr

Formula 1 2019 Sezonu Tahminleri

25 Mart 2019

Bu blogda olmayan şeylerden biri de bir spor yazısıydı. Plex 101 gibi öğretici bir yazı ve iki kulaklığı karşılaştırdığım teknolojik inceleme yazısı sonrası bir tane de spor yazısı yazmak istedim.

Evet sezon başladı. İlk yarış yapıldı. Testlerle birlikte çok önemli parametreleri gördük. Belki tahmin yapmak biraz geç, bilemiyorum. Bana göre pek değil hatta belki en doğru zamanı. Tahminlerimi karışık tutacağım biraz. Elimde sağlam data ve analizler yok. Sadece senelerce Formula 1’i takip etmiş birinin pilotlara dair görüşleri var. Biraz cesur tahminler olacak o yüzden. Sezon sonunda da geri dönüp değerlendirmek istiyorum.

Mercedes vs Ferrari

Ferrari Avustralya’da Mercedes’ten 57 saniye fark yedi. Bu inanılmaz bir süre. Olaysız bir yarışta, sadece pist üzeri hız ile, iki takım arasında bu kadar fark daha önce oldu mu emin değilim. Ferrari’nin problemlerinin çözümü olabilir ancak bu kadar farktan geri dönebilmek acayip bir momentum gerektirecek. Ancak Bottas ve Hamilton’un kapışmaları Merecedes’e puan kaybına sebep olursa bir şansları olabilir.

Tahmin: Mercedes 2017 tarzı bir üstünlükle pilotlar ve üreticiler şampiyonluğunu kazanacak.

Lewis Hamilton vs Valtteri Bottas

Bottas’ın Lewis Hamilton’u geçebileceğini sanmıyorum. Hamilton %100’de oldukça gridin en büyük kazananı. Rosberg’ın yaptığı gibi Bottas da Hamilton’un kafasının içine girip ufak oyunlar oynayacak mı? Son iki sezon gördüklerimize göre, bence olmayacak. Saf hız olarak kazanmasının mümkün olmadığını düşünüyorum.

Lewis Hamilton 2014, 2015’te Rosberg’i, 2017 ve 2018’de Vettel ve Ferrari’yi tartışmasız yendi. Bu sene de aşırı motive bir Bottas’ı geçerse Schumi ile karşılaştırmaya başlayabiliriz.

Tahmin: Bottas koltuğunu kaybedecek, Lewis Hamilton 6. kez dünya şampiyonu olacak.

Pierre Gasly

Pierre Gasly’nin 2015 Kyvat benzeri performanslar sergileyeceğini düşünüyorum. Kesinlikle takımın as pilotunun gölgesinde kalacak. İnternetteki savunucularına koz olarak bir kaç podyum, bir kaç iyi sıralama performansı haricinde Verstappen’e yaklaşacağını, Ferrari’leri zorlayacağını sanmıyorum.

Tahmin: Ortalama bir performans ile 2020 sezonunda Red Bull’da devam eder.

Kimi Raikkönen

Kimi Raikkönen’in bu sezon 2018 Leclerc benzeri bir performans göstereceğini, Sauber’i düzenli puan potasına sokacağını tahmin ediyorum. Leclerc’in Vettel’e karşı performansına bağlı olarak Kimi Raikkönen’i de daha iyi ölçebileceğiz.

Burada Rosberg’in insanların gözünde kazandığı saygınlığa benzer bir durumun yaşanacağına inanıyorum. Rosberg emekli olduktan ve Bottas Hamilton karşısında ezildikten sonra birden Rosberg’in yaptığı işin aslında ne kadar iyi olduğu ortaya çıkmıştı.

Raikkönen’in de buna benzer bir itibar kazanacağına inanıyorum.

Tahmin: Raikkönen, halen üst seviye bir pilot olduğunu kanıtlayacak.

Romain Grosjean

Grosjean 2016’da neredeyse Ferrari pilotu olmaya aday gösteriliyordu. Hala aynı hıza sahip olduğunu düşünüyorum. Ancak 2016’dakinin aksine pazarda çok fazla yetenekli pilot var. Üstelik Magnussen’in kurduğu bariz üstünlükle artık Formula 1’de bir geleceği olduğunu düşünmüyorum.

Tahmin: Bir kez daha Magnussen’in gerisinde kalır. 2019, Grosjean’ın son sezonu olur.

Robert Kubica

Kubica’nin “keşke dönmeseydi” dedirtecek kadar kötü bir sezon geçireceğini düşünüyorum. George Russell’a karşı şansı yok gibi duruyor.

Tahmin: Eğer sponsor anlaşmaları sıkıntı değilse sezon ortasında koltuğunu kaybedecek

Carlos Sainz vs Lando Norris

Sainz şimdiden kapasitesinin %100’ündeymiş izlenimi veriyor. Kariyerinde pik yapacağı (Formula 1’deki 5. sezonu ve yaşı 24) bir dönemde Hülkenberg’e üstünlük sağlayamadı. Buradan daha öteye gideceğini sanmıyorum. Lando Norris’i de ikna edici şekilde geçemeyecektir.

Tahmin: Carlos Sainz’ın karizması çizilirken, Lando Norris geleceğin şampiyonları arasında sayılmaya başlanacak.

Daniel Ricciardo vs Nico Hülkenberg

Sainz gibi karizması çizilen pilotlardan biri de bana göre Daniel Ricciardo olacak. 2016 sezonunda gerçekten pik yapmıştı. Bir daha o seviyeye gelemeyebilir. Nico Hülkenberg’i ikna edecek şekilde geçeceğini sanmıyorum. Renault’ya giderek büyük risk aldı. Renault, Ferrari ve Red Bull gibi bir B takıma sahip olmadığı sürece ilk üçe yaklaşamayacaktır.

Tahmin: Hülkenberg orta sıralara daha alışık bir pilot. Puan olarak Daniel Ricciardo’nun önünde tamamlar. Ricciardo yavaş kalmaz ama hızıyla büyülemez de.