blog.cemunalan.com.tr

Formula 1 2019 Sezonu Tahmin Değerlendirmesi

23 Aralık 2019

Geçtiğimiz Mart ayında Formula 1 2019 Sezonunun ilk yarışı koşulduktan sonra bir tahmin yazısı yazmıştım. Geri dönüp bu tahminleri inceleyelim. Bu esnada da bir sezon değerlendirmesi çıkarmış olalım.

Tahmin 1: Mercedes vs Ferrari

“Mercedes 2017 tarzı bir üstünlükle pilotlar ve üreticiler şampiyonluğunu kazanacak.”

İlk yarışı gördükten sonra bu şekilde bir tahmin yapmak aşırı kolaya kaçmak olmuş. Sezonun geri kalanında, Ferrari ilk yarışta olduğu kadar fark yemedi, hatta sezonun ikinci yarısında 3-4 yarışlık mini bir dominasyon da sağladı. Gerçi o dominasyonun son yarışlara sarkmaması biraz etkileyiciliği düşürdü.

Mercedes hem pist üstü performansı, hem haftasonu operasyonlarının pürüssüzlüğü ile Ferrari’yi yine amatör gösterdi. 2017’de Ferrari, Mercedes’ten hızlı değildi ancak bir underdoga yaraşır şekilde şampiyonluk için sezonun ilk yarısında mücadele etmişlerdi. 2018’de Ferrari belki en hızlı araçtı ancak hem Vettel’in, hem de teknik ekibin hatalarıyla şampiyonluk yarışında erken havlu atmışlardı.

2019, pek önceki senelere benzemedi. Sezonun ilk yarısında underdog olacak kadar bile hızlı değillerdi. İkinci yarısında ise kısa bir parlama sonrası söndüler. Zaten Vettel’in hataları da belini doğrultmalarına imkan vermedi.

Bu tahmin tutmuş ama tutmuş diye de sevinemiyorum. Yarım puan ancak eder.

Tahmin 2: Lewis Hamilton vs Valtteri Bottas

“Bottas koltuğunu kaybedecek, Lewis Hamilton 6. kez dünya şampiyonu olacak.”

İlk yarışın sonunda Bottas, Hamilton’u rahatça geçmiş, yeni sakallarıyla, yarış sonrası radyoda ettiği küfürlerle yepyeni bir görüntü çizmişti (AKA Robottas V2). Maalesef bu durum uzun sürmedi. Sezon ortasında takım oyuncusu rolüne geri döndü.

Koltuğunu kaybedeceğini, 2018 sezonu sonrası yaşanan Esteban Ocon gerginliği sebebiyle tahmin etmiştim. Esteban Ocon 2018 sezonu sonunda koltuksuz kalmıştı ve onun menajerliğini yapan Mercedes, ona yeni bir koltuk ayarlayamamıştı. Bottas’ın şampiyonluk materyali olmadığını göstermesi, Hamilton’ın yaşının da ilerlemesi sebebiyle ben Ocon’un 2020’de Mercedes’de olacağına emindim ama olmadı. Renault’ya gitti.

Bu tahmin de yarım tuttu denebilir. Yarım puan.

Tahmin 3: Pierre Gasly

“Ortalama bir performans ile 2020 sezonunda Red Bull’da devam eder.”

Pierre Gasly’nin büyüleceğini sanmıyordum ama böylesi kötü bir performans izleyeceğimizi de hiç beklemiyordum. Galibiyet kovalayan bir takımda, bu kadar kötü bir performansı en son ne zaman gördük hatırlamıyorum. 2015 ve 2017 Raikkönen bile Vettel’i zaman zaman pist üstünde geçebiliyordu. Biraz abartı mı olacak bilmiyorum ama 2009 Luca Badoer tek aklıma gelen örnek…

İşin sevindirici yanı, Gasly sene ortasında Toro Rosso’ya geçince kendine geldi ve gayet güzel performanslar sergiledi. Sezonu iyi geçiren Daniil Kvyat’ı rahatça geçmesi belki de kariyerini kurtardı.

Bu tahmin kesinlikle tutmamış. Sıfır puan.

Tahmin 4: Kimi Raikkönen

“Raikkönen, halen üst seviye bir pilot olduğunu kanıtlayacak.”

Açıkça söyleyeyim, büyük bir Kimi Raikkönen hayranıyım. Ne kadar objektif yaklaşmaya çalışsam da, tekrar okuyunca buradaki tahminimi biraz hayranlığımın etkisinde yaptığımı söyleyebilirim.

Kimi Raikkönen sezonun ilk yarısında kesinlikle büyük bir pilot olduğunu kanıtladı. Puan sıralamasında uzun süre ilk 10’da kaldı. Eğer sezon öyle devam etseydi kimsenin aklında soru işareti kalmayacaktı.

Öyle olmadı. Raikkönen korkunç birkaç haftasonu geçirdi. Hatalar yaptı (İtalya GP), pist üstü temaslar yaşadı (Singapur GP), şanssızdı (Belçika GP). Özellikle İtalya GP’si, bir pilotun 2019’da yaşadığı en kötü haftasonuydu.

Bunların yanında Giovinazzi sezonun ikinci yarısında iyice hızlandı. Sezonun ikinci yarısında sıralamalarda Raikkonen’den hızlıydı. Yarışlarda önde bitirdiği de oldu. Şahsi kanaatimce tempo olarak Kimi kadar iyiydi.

Bu tahminime 0,75 veriyorum.

Tahmin 5: Romain Grosjean

“Bir kez daha Magnussen’in gerisinde kalır. 2019, Grosjean’ın son sezonu olur. “

Haas ve Grosjean’ın sezonu hakkında söyleyecek pek bir şey yok. Grosjean 2017’den beri alıştığımız, zaman zaman süper hızlı ancak çok sakar sürüşüne devam etti. Sıralamalarda ve puan sıralamasında Magnussen’in gerisinde kaldı.

Devam etmesi beni çok şaşırttı. Durgun geçen 2019 pilot transfer pazarının en büyük sürpriziydi denebilir. 2020’de Grosjean’ın farklı bir performans göstereceğini sanmıyorum.

Bu tahmin yarım tuttu diyebiliriz. 0,5.

Tahmin 6: Robert Kubica

“Eğer sponsor anlaşmaları sıkıntı değilse sezon ortasında koltuğunu kaybedecek”

Kubica performans olarak net bir şekilde Russell’ın gerisinde kaldı. Evet performansı kötüydü ancak “keşke dönmeseydi” dedirtecek kadar da değildi. Bu sebeple değerli görüyorum ve böyle bir şey yaşandığı için de epey mutluyum. Kubica imkansız denen bir şeyi başardı. Üstelik zor bir yarışta, Williams’ın bu sezonki tek puanını da alan o oldu.

Tahmin tutmadı. Sıfır puan.

Tahmin 7: Carlos Sainz vs Lando Norris

“Carlos Sainz’ın karizması çizilirken, Lando Norris geleceğin şampiyonları arasında sayılmaya başlanacak.”

Tahminimi Carlos Sainz’ın Verstappen ve Hülkenberg ile takım arkadaşlığı döneminde gösterdiği performanslardan yola çıkarak yapmıştım. Sonuçta artık 30+ olan Hülkenberg’i Renault’da ikna edici şekilde geçememişti.

Tutmadı. Hatta bu kadarını hiç beklemiyordum. Belki de Verstappen’den sonra sezonun en iyi performansı Carlos Sainz’a ait. Yarışları önde bitirmesi için ne gerekiyorsa yaptı. Baskı altında ezilmedi, önündekini geçmesi gerektiğinde geçti, lastik tasarrufu yapıp stratejiyle pozisyon kazanması gerekiyorsa kazandı. Her türlü numarasını gösterdi.

Evet, Lando Norris geleceğin şampiyonları arasında anılmaya başlandı belki ama Carlos Sainz karizmayı çizdirmekten epey uzakta.

Tahmin tutmadı. Sıfır puan.

Tahmin 7: Daniel Ricciardo vs Nico Hülkenberg

Hülkenberg orta sıralara daha alışık bir pilot. Puan olarak Daniel Ricciardo’nun önünde tamamlar. Ricciardo yavaş kalmaz ama hızıyla büyülemez de.

Ricciardo ve Hülkenberg’in başa baş gideceğini tahmin ediyordum. Hatta orta sıraların adamı Hülkenberg’in yarış içinde Ricciardo’dan daha iyi olacağını, puan olarak önde tamamlayacağını düşünmüştüm. Hiç öyle olmadı. Hülkenberg belki kariyerinin en kötü sezonunu geçirdi. Akılda kalan tek bir performans gösterdi mi bilmiyorum. En fazla İtalya GP’si. Orada da takım arkadaşının gerisindeydi.

Max Verstappen’in takım arkadaşlarına kurduğu üstünlüğü görünce Daniel Ricciardo’ya çok büyük haksızlık yaptığımı kavrıyorum. Hülkenberg’i de ikna edici şekilde geçti ve benim kendisine dair tüm şüphelerimi bitirdi. Ricciardo halen üst seviye bir pilot.

Tahmin tutmadı. Sıfır puan.

Sonuç

Yedi adet tahminimden, üç tanesi yarım tutmuş. Bir tanesine 0,75 demişim. Diğerleri tutmamış. 2,25/7. Yani %32 gibi bir oranla sezonu tamamlamışım. Seneye bu işe girişmesem daha iyi olacak.