blog.cemunalan.com.tr

Eskişehir ve Frig Vadisi Gezisi

4 Nisan 2021

Sokağa çıkma kısıtlamalarının hafiflediği 2021 Mart ayında kısa bir Eskişehir gezisi yaptım. Frig Vadisi’nin Eskişehir il sınırları içinde kalan yerlerini gezdim. Frig vadisi neresidir diye merak ettiyseniz, bizevdeyokuz.com sayfası iyi bir kaynak. Direkt fotoğraflara dalıyorum.

Bu yazıdaki fotoğraflar biraz düşük kaliteli. Yüksek kaliteli olanları Wikimedia Commons’a yükledim her zaman yaptığım gibi. İstediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

Eskişehir’de sevdiğim noktalardan biri. Parkın adını bilmiyorum. Kar Sokak’ta.

Seyitgazi ve Seyyid Battal Gazi Külliyesi

Aslında Frig Vadisi gezisi temasına pek uymuyor ama yol üstündeyken uğramak istedim. Battal Gazi, 8. yüzyılda Emeviler döneminde Anadolu’da Bizans’a karşı savaşmış biri. Seyitgazi civarında bir savaş sırasında ölüyor. Daha sonra yeri bulunup bir türbe yapılıyor. Bu türbe sanırım eklemelerle baya büyük bir hale gelmiş.

Gerdekkaya

Yolda ilk uğradığım yer Gerdekkaya kaya mezarı oldu. Ulaşımı kolay. Son bir kilometrelik kısım toprak yok sadece.

Midas Antik Kenti

Gezinin en önemli noktası burası. Midas Antik Kenti’ndeki Midas Anıtını (diğer adıyla Yazılıkaya) görmek çok istiyordum. Gerçekten devasa bir şey. Antik kentin yanındaki Yazılı köyünde yürürken zaten hemen heybetiyle gösteriyor kendini.

Yazılı köyü içinden Midas Anıtı
Midas Anıtı
Kırkgöz Mağarası

Midas Antik Kenti beklediğimden daha iyi bir deneyim sundu. Burasını bir tepe gibi düşünün. Bir yüzünde Midas Anıtı var. Ancak bundan ibaret değil. Tepenin etrafını dolanabiliyorsunuz. Yaklaşık bir saatlik keyifli bir yürüyüşle antik kentteki diğer kalıntıları görebiliyorsunuz.

Yürüyüş yolları

Yarım kalan anıt, büyük Midas Anıtı’nın nasıl inşa edildiğine dair ipuçları vermiş. Kayanın düzleştirilmesi ile işlenmesi aynı anda yapılıyor.

Yürüyüş süresince atmosfer harika. Video ile biraz yakalamaya çalıştım. Arkadaki tepelerin üstünde Friglerin kaleleri de görülebiliyor.

Sarnıçlar
Midas Antik Kentindeki mağaralar

Sivrihisar ve Pessinus

Gün içinde vaktim kalinca Sivrihisar’a ve çevresine gitmeye karar verdim. ancientcitiesturkey.com projesinden ötürü oralarda Pessinus Antik Kenti’nin gezilebileceği bilgisine sahiptim ancak başka bir bilgim yoktu. Sivrihisar’ın içinde turladım ama guzel bir seyir terası olduğunu kaçırdım. Ayrıca pandemi sebebiyle şimdi kapalı olsa da yakındaki M.S.Ö Hava ve Uzay Müzesi‘ni listeye ekledim bir sonraki ziyaretim için.

Pessinus Sivrihisar merkezinden 20 dakika uzakta. Hazırlıksız gidince bir bakınıp dönmüş gibi oldum.

Kibele tapınağı

Bundan sonrası şehre dönüş. Pino’da bir şeyler atıştırma filan. Ertesi gün de İstanbul’a dönüş. Özetle 1000 kilometrelik güzel bir yolculuk oldu. Bu da eşlikçimdi yol boyu.

Aslında Yazılıkaya yolunda çektim bu fotoğrafı