blog.cemunalan.com.tr

Favori Eskişehir Motosiklet Rotalarım

9 Nisan 2024

İki senedir Eskişehir’deyim ve havanın güzel olduğu pek çok haftasonu motorla geziyorum. Genelde 200-300 kilometre civarında günübirlik turlar yapıyorum ve epey bir yeri gezmiş oldum. Elbette sadece Eskişehir yok, hatta güzel yolların tamamı Eskişehir sınırlarının dışında. Yine de turlarımın merkezinde Eskişehir var. Şimdiye kadar en sevdiklerimi listeliyorum.

1) Göynüş Vadisi

Burayı çok yakın bir zamanda keşfettim ancak direkt birinci sıraya oturdu. Frig kalıntıları, peri bacaları, kaymak gibi bir asfalt, keyifli virajlar, muhteşem manzaralarla şu ana kadar Eskişehir çevresinde deneyimlediğim en iyi yol.

Öyle bir yer ki, bir kere geçip gitmek yetmiyor. En az 2 tur atmak lazım. Hatta ekstra bir tur da sadece fotoğraf çekmek için gerekebilir.

Eskişehir’den 100 kilometre uzakta ancak bu mesafeyi katettiğinize değiyor. Ki bu 100 kilometrelik Eskişehir – Afyon yolu da yer yer güzel virajlara sahip. Sadece yoğun bir karayolu olduğu için tehlikeli.

Alternatif olarak, geldiğiniz yoldan dönmek yerine, Kütahya’nın ara yollarından dönebilirsiniz. Bu yolda da nereyese Eskişehir’e kadar asfalt kalitesi çok güzel, sadece viraj yok. Eskişehir’e yaklaştıkça stabilize toprak yollar artıyor. Kütahya Sabuncu köyünden sapıp duble yola geçerseniz stabilize yola girmeden Eskişehir’e varırsınız.

2) Sarıcakaya – Sarıyar – Yunusemre

Bu da çok sevdigim, dolu dolu bir rota. Göynüş vadisi kadar güzel ve yeni bir asfaltı yok ancak kaliteli bir rota. Sarıcakaya yolu zaten senelerdir motorcuların favorisi. Ondan sonraki bölümde de çok kalite düşmüyor. Sarıyar Barajından Gürleyik şelalesine çıkarkenki virajlar herhalde rotanın en güzel yeri. Vaktinde çekmiştim burayı da. Üstelik araç trafiği de çok az.

Ayrıca rotada Yunus Emre’nin ve Yunus Emre’nın hocası Tapduk Emre’nin türbesi var. Hatta bence Yunus’un türbesine kesin uğranmalı. Bu yüzden virajları, yükseltileri, barajları, ormanları, bozkırı ile dolu dolu bir rota. Dönüşte Sivrihisar’da Starbucks’ta mola vermek de yolculuğun bittiği, yorgunluğun atıldığı andır benim için.

Yenipazar ve Gölpazarı köyleri

Yenipazar’a çok inip çıktım, yolu çok yokuştur ama güzeldir. Maalesef yavaş yavaş yeni atılan asfalt ezilmeye başladı, şeritler de ufaktan yok oldu. Ama yine de ara sıra giderim. Yenipazar’a vardıktan sonra, tabelalar sizin yeni Gölpazarı yoluna yönlendirecek. Burası daha haritalarda çıkmıyor ancak açık ve motosiklet için keyifsiz. Harita’da gösterdiğim şekilde köyleri takip ederseniz çok keyifli viraj yaparsınız. Söğüt’e yaklaştıkça asfalt kalitesi çok artacak ve keyifli hale gelecektir.