Başlık iki buçuk sene önce yazdığım Bu Blogu Jekyll’a Taşıdım yazısında gönderme. Evet o zamana kadar wordpress.com‘da host ettiğim blogu yeni bir domain kullanarak büyük bir heyecanla Jekyll ile Github üzerine taşımıştım. Bu zamana kadar o şekilde kullandım. Ancak şimdi yeni bir domain ile birlikte WordPress.org‘a geçiş yaptım.
Neden?
WordPress platformunu keşfetmek istiyorum. Arkadaşım için host ettiğim blogun kurulumunu ve yeni sunuculara taşınmasını ben üstleniyorum ve her seferinde yeni bir özellik eklemenin kolaylığına şaşıp kalıyorum. Postlarınız için sosyal medya kartları mı istiyorsunuz, tek tıkla eklenti kurun. Yazılarınızdaki kodları highlight etmek mi istiyorsunuz, tek tıkla eklenti kurun. Nginx ile tam sayfa cache kurulumu yapmak bile o kadar kolay ki. Bu dünyadan kendi blogumda da faydalanmak istiyorum.
Üstelik, Sublime Text ile markdown formatında yazı yazma hevesimin sonuna geldim. Gerçekten de o kadar pratik değil. Üstelik bir resim eklemek istediğinizde oldukça uğraşıyorsunuz. Blogumdaki yazıların hepsinde olmasa da önemli bir kısmında resimler var. WordPress’te malum böyle şeylerle uğraşmıyorsunuz.
Ayrıca WordPress’in yeni editörü Gutenberg gerçekten çok farklı bir deneyim sunuyor. Bu dünyayı da görmek istedim.
Nasıl?
WordPress’e dair bildiğim şeylerin sayısı gerçekten sıfır. O yüzden kullandığım kaynakları yazayim.
Accidental Tech Podcast dinleyicisi olarak geçenlerde yaptıkları Linode tanıtımından 20 dolarlık kredi almıştım. Oraya hali hazırda host ettiğim siteleri taşıdım. Sunucu kurulumu için her zaman kendime rehber aldığım şu rehberi takip ettim. Yazının başlığına çok takılmayın. Sadece WordPress için değil, genel bir PHP uygulaması için de sunucu kurarken tercih edebileceğiniz bir rehber. Özellikle yeni başlıyorsanız baştan sona okumanızı şiddetle tavsiye ederim. Ben çok şey öğrendim ve hala başvuruyorum.
Gerisi oldukça standart WordPress kurulumu oldu. WordPress 5’in çıkışına denk geldiğim için Gutenberg editör kurulu olarak geldi. Tek yapmam gereken şey kendi temamı oluşturmaktı.
Figma kullanarak kendime basit bir tasarım oluşturdum. Daha sonra bunu WordPress’e geçirdim. Temanın kendisini burada görebilirsiniz. Tema geliştirmek için bir sürü tool var. Ancak ilk temayı bunlara bulaşmadan yapmak öğrenmek için doğru bir strateji. Direkt WordPress dökümantasyonunu okuyarak oldukça ileri gidilebiliyor.
Sitedeki eski yazılarda bulunan kod parçacıkları için bir highligting eklentisi kurmak istedim. Yukarıda dediğim gibi, tek eklenti ile çözüldü. Üstelik yeni çıkan Gutenberg editörünü destekleyen bir eklenti bulmak hiç zor olmadı. Tık tıkla hallettim. İstediğiniz temayı, font boyutunu ayarlayabilmeniz de oldukça kolay.
Leave a comment